vineri, 29 iulie 2011

Putina istorie

Numai putina, nu prea imi place istoria, dar ceea ce vreau sa va spun are legatura cu arta frivolite (tatting).
Anul acesta la revenirea din concediu am trecut pe la Peles. Nu intru in detalii, dar vreau sa va spun ca printre toate lucrurile frumoase de acolo, statuia Reginei Elisabeta din curte mi-a atras atentia. Stiti de ce? Ia utati-va la poza aceata si poate va dati si voi seama.
Inca nu ati vazut? Sa va ajut un pic:
Ia vedeti voi ce tine in mana. Da, da asa este o naveta pentru tatting. Am ramas uimita, asa ca dupa ce am ajuns acasa am facut cateva cercetari.
Pe scurt:
Elisabeta de Neuwied( cunoscuta ca Regina Elisabeta a Romaniei), a fost intaia regina a Romaniei, soria lui Carol I Hohenzollern, primul rege roman. A fost o patroana a artelor, fondatoarea unor institutii caritabile, poeta, eseista si scriitoare. Maiestatea Sa ca patroana a artelor adoptase pseudonimul Carmen Sylva.
A scris în mai multe limbi, fiind fluentă  în germană, franceză, engleză și română. Cunoștea la perfecție limba latină și limba greacă. 
Asa am descoperit cartea  "The Art of Tatting" scrisa de Lady Katharin Hoare, carte publicata in 1910. In aceasta carte apar cateva fotografii cu Regina Elisabeta lucrand dantela tatting, iar introducerea cartii este semnata de Carmen Sylva.
Interesant nu? 
Se pare ca aceasta arta este cu vechime si la noi in tara.
Si inca o poza:

Si inca una:
5 comentarii:

 1. That is indeed interesting Mary, I have never seen a statue of someone tatting before - thank you

  RăspundețiȘtergere
 2. It was a great thing to see that statue.
  I've seen pictures but not statues.

  RăspundețiȘtergere
 3. Wow- thank you for this post! How interesting that she's shown tatting. I've seen pictures too but I never dreamed there was a statue of her tatting. She must have always been tatting to be depicted thus. Wonderful!

  RăspundețiȘtergere
 4. It's great- she has her feet up, just like me!

  RăspundețiȘtergere
 5. Queen Elizabeth, Queen of Romania!!!
  Multumim pentru aceste fotografii legate de Regina Elisabeta si placerea pentru tatting.

  RăspundețiȘtergere